..::try klik tengok::..

Wednesday, 24 August 2011

~~cara mengelakkan virus menyerang laptop kita!!~~

assalamualaikum,,

walaupun demam MW masih bertenaga mengadap laptop...
n nak kasi solution untuk kawan MW onenanina yang laptop n
pusat akses dia diserang virus...tapi nie cara yang MW selalu gunakan...
kawan MW yang ajarkan masa mula2 beli laptop baru hari 2..keh3x..

MW selalu pakai WINRAR...okeh tanpe panjangkan mukadimah 
jom kita tengok step2 dia..mula2 pastikan ada winrar dalam 
laptop korg okeh..kalau xder boleh download jap
xlama pun...hihi..tgk pic nie...

okeh cucuk pendrive korg yang kena virus 2...
lepas 2 buka winrar..pilih mengikut pic yang MW  letak kat
cini okeh....


okeh..pastu pilih korg punye pendrive yang korg masukkan td...
kalau f pilh lah f..kalau g..pilih g...ikot lah kan...hiihihi


next...skang nie korg cari maner2 fail yang mencurigakan..
contoh dia yang MW tandakan merah 2...
.exe,.ink,.inf-maner yang ujong dia ader mcm nie tolong buang yer...
ni lah virusnyer....


close winrar...n buka mcm biasa...n kompom xkan ader bunyi2 virus
berdentum2 lagi kuar dari laptop korg....hihi..
simple kan...so hati2 lah ek....


so amalkan lah kalau rase nak selamat yer....

with love,

2 comments:

MaMa AiNi said...

nice info !!..dah ok ke selsema ari tu ?..

0nenanina Vanilla said...

alamak dear..pusat akses kena lagi la..hampeh je advise budak2 ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

..::tabung PTPK::..

..::my lovely awang::..